Menü

Eszközök

Röviden mindent a tetőfóliákról

2018.07.26.
Hírek

A korszerű tetők elengedhetetlen kelléke a minőségi alátéthéjazat, közismertebb nevén tetőfólia. Az előírásoknak megfelelően a tetőfólia beépítése minden esetben ajánlott beépített tetőtér esetében, továbbá kötelező a gyártó által meghatározott alacsony hajlásszögeknél.

A piacon sokféle tetőfólia elérhető, a két legfőbb kategória: a külső vagy belső oldali.

Utóbbi minden esetben párafékező vagy párazáró fólia, melyre beépített tetőtér esetén van szükség. Míg a külső oldali fóliák a szarufa felső síkja fölött helyezkednek el és lehetnek pára áteresztők vagy nem pára áteresztők.

A pára áteresztési besorolás nemzeti előírás szerint került meghatározásra az egyes fóliák páradiffúziós ellenállása - Sd érték - alapján (páradiffúziós egyenértékű légréteg vastagság). Ez az érték azt mutatja meg, hogy milyen vastag levegőréteggel egyenértékű az adott fólia páradiffúziós ellenállása. Pl.: egy 100-as Sd értékű párazáró fóliának a párával szembeni ellenállása = egy 100 méter vastag levegőrétegével.

A fenti ábrán láthatjuk, hogy páraáteresztő fóliaként Magyarországon maximum 0,3-as Sd értékű fólia építhető be. Ezek legnagyobb előnye, hogy közvetlenül szigetelésre is fektethetők. Ellenben, ha nem páraáteresztő fóliát építünk be, akkor nem elég a cserép és a fólia között biztosítani a szellőzést, de a fólia és a szigetelés között is kell.

Beépített tetőtér esetén minden esetben kötelező külső oldali tetőfólia alkalmazása: a tetőfedők munkáját is megkönnyíti a szigetelésre fektethetőség és így a szarufa annak teljes magasságában kitölthető szigeteléssel.

Az irányelvek szerint, üres padlástér esetén csak akkor kötelező külsőoldali fólia beépítése, ha a gyártó által meghatározott tartományba esik a tető hajlásszöge (azonban minden esetben ajánlott). Egyrészt a szerkezetbe jutó csapóeső és porhó így nem juthat el a födémig, nem nedvesíti át a födémen elhelyezett szigetelést rontva annak hatásfokát, ráadásul a bejutó por ellen is védelmet biztosít.

Ha nincs szigetelés, akár nem páraáteresztő fóliát is használhatnánk azonban, ha előrelátók szeretnénk lenni, nem követjük el ezt a hibát. Amennyiben évek múltán szeretnénk mi magunk, vagy az ingatlan új tulaja beépíteni a tetőteret, és már alapból a minimálisan drágább páraáteresztő fólia van beépítve, akkor elég folytatni befelé a rétegrendet, és kialakítani a tetőteret. Ellenkező esetben a teljes tetőt vissza kell bontani a szarufa felső síkjáig, hogy ki lehessen cserélni a régi párafékező fóliát. Érdemes tehát előrelátónak lenni, hiszen így növelhetjük ingatlanunk értékét és/vagy rengeteget spórolhatunk a jövőbeni munkálatok idő- és költségvonzatán.

Fontos! Ha üres padlástérbe páraáteresztő fóliát építünk be, akkor is kell szellőzést biztosítani, hiszen amíg nincs kialakítva a tetőtéri rétegrend (külső oldali páraáteresztő fólia – szigetelés – belsőoldali párazáró fólia), addig nagyon könnyen előfordulhat, hogy nagyobb páraterhet kap a fólia, mint amekkora az átengedőképessége.