Menü

Eszközök

A Wienerberger az EUROSKILLS 2018 szakmai szponzora

2018.09.25.
Hírek

A 2018 szeptember 26-28. között Budapesten megrendezésre kerülő Euroskills 2018 verseny céljai és feladatai között kiemelt helyen szerepel a kőműves szakma megszerettetése a fiatalokkal. Aa Wienerberger Zrt., mint Magyarország egyik vezető, építőanyag-gyártó vállalata különböző eszközökkel évek óta támogatja a szakképzést, miközben aktívan részt vesza már végzett szakemberek továbbképzésében is. Ezért tartja rendkívül fontosnak, hogy a „kőműves” kategória szakmai szponzora legyen. Ennek keretében a Wienerberger egyrészt a versenyfeladatok elvégzéséhez biztosítja kiváló minőségű Terca homlokzatburkoló klinkertégláit, másrészt a magyar kőműves felkészülését ingyenes termékátadással és műszaki szaktanácsadással is segíti.

A EuroSkills, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Két évente rendezik meg, a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében. A kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet foglalkozásonként. A mintegy 500 résztvevő 3 nap alatt bizonyíthatja tudását és tehetségét a „kreatív művészetek és divat“, „információs és kommunikációs technológiák“, „gyártási és mérnöki technológiák“, „építőipar“, „szállítás és logisztika“ valamint „szociális és személyi szolgáltatások terén, több, mint 40 szakmában.
Az idei versenyen a kőművesek képviseletében egy fiatal versenyző, Hédl Ádám indul. Célja, hogy választott foglalkozásában még többet tanuljon és fejlődjön, valamint szeretné a kőműves szakmát is népszerűsíteni. A megmérettetés Ádám lételeme, az eddigiek során háromszor vett részt Nemzeti Döntőn, ahol előszőr második, majd első és meg egyszer első helyezést ért el. A tavalyi év során pedig a WorldSkills AbuDhabi világbajnokságon is versenyzett.
A versenyről és a felkészülésről így számolt be:
„- A verseny során lehetőségem van az intenzív felkészülésre, amely nagyot lendít a szakmai tudásomon. Ezen felül legjobb szakemberektől leshetem el a szakmám apró finomságait, amitől még precízebb lehetek. És persze a világversenyen is mindig látunk valami újat, amit érdemes kipróbálni, hiszen ez a szakma is állandóan fejlődik és újul, a látszat ellenére. Az Európa bajnokságra április óta készülök a Kereskedelmi és Iparkamara által biztosított ösztöndíj program segítségével, hiszen így nem kényszerülök rá végzett szakemberként, hogy a felkészülés helyett vagy mellett munkát vállaljak. Előreláthatólag szeptember közepéig fog tartani a felkészülésem, több helyszínen: Kecskeméten, Pécsett, az idő nagy részében pedig Zalaegerszegen.”
Ádám felkészítő tanára meglepő módon egy hölgy: Gángó - Péter Diána, okleveles építész és mérnöktanár, aki kőműves szakértőként vesz részt a EuroSkills Budapest 2018 Európa-bajnokságon. Az alábbiakban őt kérdeztük a versenyről, a kőműves szakmáról és a téglához fűződő viszonyáról.
„A kőműves szakma egy nagyon speciális, kis szegmense az, ami meghatározó ezen a versenyen: mégpedig a látszó tégla falazatok. Eleve szeretem az ügyességi és logikai feladatokat, emellett pedig teljesen lenyűgözött építészként, hogy egy anyagból a textúra és a forma változtatásával szinte bármit meg lehet formálni, valósítani, a feladat alkotójának képzelete szab ennek határt. A filigrán szerkezetektől kezdve a hatalmas, teherhordó csavart pillérekig, de Dániában találkoztunk Andersen arcképével is téglából. Ezután lett csak érdekes számomra, hogy mindezt hogyan lehet megvalósítani. Jelen van a műemléki, épített örökségünkben és a mai, korszerű épületeken egyaránt. Azt mondanám olyan (szerencsére) mint a farmer, sosem megy ki a divatból és mindennel passzol! Azt hiszem, ezért szerettem bele.
A kőműves szakma férfi szakma, sokan meglepődnek, hogy Ádám felkészülését én segítem nőként. Az elején bennem is volt kétség, hogyan fogadnak majd a tapasztalt férfi kollégák, pláne, hogy elődömet (természetesen egy nagy versenytapasztalattal rendelkező férfi) kedvelték. Szerencsém volt, mert egy fantasztikus csapatba kerültem! Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, főleg a főszakértő és a főszakértő helyettes. Úgy gondolom az előzetes megbeszélések során feltett kérdésekre adott válaszaim alapján kompetensnek találtak, míg volt olyan férfi kolléga, akit kevésbé. Aztán kiderült, hogy nem félek bepiszkolni a kezemet sem. A korábbi bizonytalanságot felváltotta a bizalom és a közös gondolkodás.
Az egész programot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja össze, ő biztosítja a versenyhez szükséges ösztöndíjprogramot, a továbbképzéseket, szóval a lelke a Skills versenynek, de ez minden szakmára igaz. Az ÉVOSZ a mi fő szponzorunk, a többi szponzorral is ő áll kapcsolatban elsődlegesen. Ehhez jön a Wienerberger, aki a téglát biztosítja. A Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a helyszínt és az ezzel járó infrastrukturális feltételeket adta. A ZÁÉV mint helyi vállalkozás és Ádám tanulócége, szintén jelentősen támogatta a felkészülést.
Ádámmal mondhatni, összeszokott csapat vagyunk. Egy tehetséggondozó program, egy WS 2017 AbuDhabi van már a hátunk mögött többek közt. Ez utóbbin szépen helyt állt, igaz ezzel sem sikerült a legjobb 10-be jutnia, de mégis elégedetten térhettünk haza. Zalaegerszegen készülünk, a tesztprojektünk ismert így ez határozza meg a fő irányt. Ezen kívül nyilván levontuk a szükséges tanulságokat a WS versenyen tapasztaltakból és a gyengébb részterületeinken gyúrtunk még. Ehhez jönnek azok az innovatív ötletek, technikák, amit óhatatlanul is elles az ember vagy menetközben eszébe jutnak.
A három napos versenyt megelőzi egy előkészítő nap, melyen az anyagokat, gépeket próbálhatják ki a versenyzők, illetve berendezkedhetnek a saját versenyterületükre. Ezután a három nap alatt két modult kell elkészíteniük adott sorrendben és az első modult, ha befejezettnek jelentik, már nem dolgozhatnak többet rajt viszont csak ekkor kezdhetik meg a második etapot. Így nem csak a szakmai, stratégiai kihívás is a verseny!”

Az Euroskills nem csak a versenyzésről szól, hanem kiállításokra, konferenciaprogramokra és egyéb szakmai rendezvényekre is sor kerül, a kísérő rendezvények egyedülálló lehetőséget biztosítanak az európai ipar képviselőinek, állami szervezeteknek, szakképzésben érintett feleknek a nemzetközi tapasztalatcserére és kapcsolatépítésre. A rendezvényen számos előadás és panelbeszélgetés is helyet kap a szakképzés európai helyzetéről. A pályaválasztás előtt álló fiatalok a helyszínen interaktív, látványos formában próbálhatják ki a különböző szakmákat. A saját élmény, megtapasztalás, inspirációt nyújthat a szakmai életpálya választáshoz.
A rendezvény látogatása ingyenes, azonban online regisztrációhoz kötött. A helyszínen lehetőség nyílik a fiatal versenyzők munkájának megtekintésére, valamint a legtöbb szakma kipróbálására is.
A Wienerberger vállalat termékeivel kapcsolatban keresse fel a wienerberger.hu honlapot!